مصاحبه آقای دکتر میرشریفی به مناسبت هفته ملی دیابت سال 1403
دکتر میرشریفی مدیر شبکه بهداشت و درمان قدس به مناسبت روز جهانی و هفته ملی دیابت (۲۵-۱۹ آبان) در مصاحبه با روابط عمومی این شبکه و با اشاره به شعار امسال روز جهانی دیابت مبنی بر «با دیابت خوب زندگی کنیم» بیان کردند: این شعار به اهمیت مراقبت همه جانبه دیابت تأکید دارد. توانمند سازی افراد دیابتی جهت شناخت وضعیت جسمی و روحی شان و آگاهی از اینکه این شرایط دائمی است، برای حفظ پای بندی به درمان الزامی است اما به دلیل همراهی همیشگی این شرایط با فرد دیابتی، حفظ و ارتقاء سلامت روان به اندازه سلامت جسم مهم و اثرگذار است؛ بنابراین وظیفه تیم ارائه کننده خدمات مراقبت دیابت در کنار حفظ و کنترل متابولیک، کمک به سلامت روان این افراد است.
ایشان در ادامه گفتند: دیابت یک بیماری مزمن است که در اثر نارسایی پانکراس در تولید انسولین، یا عدم تاثیر انسولین بر ارگانهای هدف ایجاد میشود. بیش از ۵۳۷ میلیون از افراد ۷۹-۲۰ ساله در جهان مبتلا به دیابت هستند. تعداد مرگ و میر به علت دیابت و عوارض ناشی از آن در سال ۲۰۲۱ درحدود ۶.۷ میلیون نفر بوده است. بر اساس پیش بینیهای سازمان جهانی بهداشت، تا سال ۲۰۴۵ تعداد بیماران بزرگسال مبتلا به دیابت به ۷۸۳ میلیون نفر خواهد رسید.
دکتر میرشریفی بیان کردند: در دیابت نوع یک انسولین به میزان کافی تولید نمیشود و فرد نیازمند تزریقهای روزانه انسولین است. علت دیابت نوع یک مشخص نیست و با دانش فعلی بشر، این بیماری قابل پیشگیری نمیباشد. ۹۰٪ موارد دیابت، از نوع دو است که ارتباط نزدیکی با وزن بالای بدن و عدم تحرک بدنی دارد. علائم بالینی هر دو نوع دیابت مشابه است هرچند علائم در نوع دو اغلب از شدت کمتری برخوردارند. به همین جهت دیابت ممکن است تا سالها بعد از ایجاد، بیعلامت باشد و گاه زمانی تظاهر پیدا میکند که عوارض دراز مدت آن به وقوع پیوسته باشند. در حال حاضر از هر ۱۰ بزرگسال در سراسر جهان، یک نفر با دیابت زندگی میکند که تقریبا نیمی از آنها از ابتلای خود به این بیماری مطلع نیستند.
ایشان اظهار داشتند: در جهان در هر ۵ ثانیه ۱ نفر به علت دیابت یا عوارض ناشی از آن جان خود را از دست میدهد. از عوارض ناتوان کننده این بیماری می توان به نوروپاتی، رتینوپاتی و نفروپاتی اشاره کرد. نوروپاتی اندام در کنار کاهش خونرسانی خطر بروز زخم در پای بیماران و عفونت آن را افزایش میدهد و ممکن است به قطع اندام منجر گردد. رتینوپاتی دیابتی یک علت مهم نابینایی است و در نتیجه آسیب تجمعی دراز مدت به عروق خونی کوچک شبکیه اتفاق میافتد. یک درصد از موارد نابینایی در سر تا سر جهان قابل انتساب به بیماری دیابت است. دیابت در میان شایعترین علل نارسایی کلیه قرار دارد. خطر مرگ در بیماران دیابتی در مجموع دو برابر همتایان غیر دیابتی است.
دکتر میرشریفی در آخر افزودند: برخی مداخلات ساده در شیوه زندگی در پیشگیری یا به تاخیر انداختن دیابت نوع دو تاثیر دارند. برای پیشگیری از دیابت نوع دو و عوارض آن، افراد باید:
- وزن خود را در حد مناسب حفظ کنند.
- تحرک و فعالیت بدنی داشته باشند- حداقل ۳۰ دقیقه فعالیت منظم با شدت متوسط در اکثر روزهای هفته لازم است.
- رژیم غذایی مناسب شامل۵ -۳ وعده میوه و سبزیجات در روز مصرف کنند و مصرف قند و چربیهای اشباع را کاهش دهند.
- از استعمال دخانیات بپرهیزند.